Adaptacja diety do jesiennej pory: jakie produkty są najkorzystniejsze?

Rozpoczynający się okres jesienny zazwyczaj kojarzy się z nadejściem sezonu chorób przeziębieniowych i grypy, jak również często towarzyszy mu spadek nastroju wraz z coraz krótszym dniem i malejącym nasłonecznieniem. Czy jednak koniecznie musimy się do tego przyzwyczaić? To, jakie produkty wybierasz do swojej diety, ma ogromny wpływ na Twoje samopoczucie. Jesienna dieta nie musi być monotonna, a wręcz przeciwnie – dzięki różnorodnym warzywom i owocom dostępnym w Polsce podczas tego sezonu, z łatwością uda Ci się stworzyć zbilansowany program żywieniowy! Oto kilka naszych sugestii.

Zdrowa jesienna dieta w kilku prostych krokach

Wykorzystaj dostępność sezonowych warzyw i owoców z Polski, aby poprawić odporność swojego organizmu!
Lokalne warzywa. Zastanawiasz się, co może zastąpić suplementy diety w celu zwiększenia odporności twojego organizmu na przeziębienia i grypę? Bez wątpienia odpowiedzią są lokalne, sezonowe produkty spożywcze – to właśnie one powinny być twoim pierwszym wyborem ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Dzięki bogactwu warzyw dostępnych na jesień bez problemu znajdziesz takie produkty, które nie tylko Ci smakują, ale również są pełne witamin i antyoksydantów. Twoje ciało z pewnością pokocha takie warzywa jak papryka, dynia, cukinia, buraki, marchew, kapusta, kalafior, brokuły, brukselki, fasolka szparagowa, por, szalotka czy szczypiorek. Ich przeciwzapalne działanie jest tym, czego potrzebujesz w chłodniejsze miesiące!

Witaminy. W okresie jesiennym dla Twojego organizmu niezmiernie ważne są witaminy A, C i E. Marchew i dynia są znakomitym źródłem witaminy A – zupa z dyni wydaje się więc doskonałą propozycją do urozmaicenia jesiennego menu! Warto również zadbać o codzienne spożywanie szpinaku, będącego cennym źródłem witamin A i E, pomidorów (obfitujących w witaminę A i C), papryki oraz jarmużu (który to jest źródłem witaminy E). Do swoich ulubionych dań dorzuć orzechy, nasiona i pestki (możesz je podprażyć, jeśli wolisz), nie tylko ze względu na ich bogactwo w witaminę E, ale również z powodu wysokiej zawartości tłuszczów niezbędnych do absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. A co z witaminą C, która wzmacnia układ odpornościowy? Pamiętaj, że podczas obróbki termicznej jest ona łatwo utracona, dlatego nie wahaj się włączyć do swojej diety surowych warzyw i owoców na jesień.

Porada: Jeśli masz problemy z jedzeniem surowych produktów (np. z powodu alergii), krótko ugotuj je na parze.

Zaprzyjaźnij się z cebulą i czosnkiem. Są one bogate w allicynę oraz inne tzw. naturalne antybiotyki. Jesienią szybko odczujesz korzyści płynące z ich przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych, a także antywirusowych właściwości i zdolności stymulowania układu odpornościowego. (Nic nie smakuje tak dobrze jak cała główka czosnku upieczona z odrobiną oliwy i dodana do zupy lub sosu!)