Jak codzienne spożywanie awokado wpływa na naszą kondycję fizyczną i zdrowie?

Awokado nie tylko przyciąga uwagę swoim niecodziennym wyglądem i ujmującym polskim imieniem – smaczliwka wdzięczna, ale również jest skarbnicą wielu składników odżywczych, mających korzystny wpływ na nasz organizm. Są liczne badania naukowe potwierdzające zalety regularnego spożywania tego owocu.

Nie da się przejść obojętnie obok awokado. Dla jednych to owoc zbyt tłusty, pozbawiony wyraźnego zapachu, o niespecjalnym smaku, dla innych – cenny ze względu na bogactwo składników odżywczych. Smaczliwkę wdzięczną możemy konsumować na wiele sposobów: jako typowy owoc, dodatek do sałatek, deserów, koktajli czy w postaci popularnej pasty guacamole.

Awokado zawiera obfitość witamin (A, B, C, E i K), minerałów (magnez, potas, fosfor), błonnika oraz przeciwutleniaczy. Tłuszcze obecne w tym owocu to zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe jak kwas oleinowy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Smaczliwka wdzięczna zawiera także niewiele węglowodanów.

Jak te składniki wpływają na nasze zdrowie? Awokado posiada zdolność poprawiania stanu naszego mikrobiomu jelitowego, który bezpośrednio wpływa na ogólną kondycję zdrowotną oraz samopoczucie psychiczne. Jedno z badań opublikowane w 2020 r. w „Journal of Nutrition” wykazało korzystny efekt codziennego spożywania awokado na różnorodność mikrobiologiczną naszych jelit.

Choć awokado jest owocem kalorycznym i bogatym w tłuszcze, paradoksalnie może pomóc nam utrzymać stabilną wagę. Na podstawie badania opublikowanego w 2022 r. w „Journal of the American Heart Association” stwierdzono, że codzienne spożywanie awokado przez pół roku nie sprawiło, że osoby badane przybrały na wadze.

Awokado ma także wpływ na redukcję ryzyka chorób serca, będących główną przyczyną zgonów na całym świecie. Owoc ten zawiera substancje, które są niezbędne dla profilaktyki sercowo-naczyniowej, jak potas, magnez, błonnik, kwas foliowy czy jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Badanie z 2022 r. potwierdziło, że osoby spożywające awokado miały o 16–22 proc. mniejsze ryzyko chorób układu krążenia.

Zielony owoc posiada także pozytywny wpływ na nasz mózg. Wyniki badań opublikowanych w 2020 r. w „International Journal of Psychophysiology” wskazują na korzystne działanie luteiny zawartej w awokado na funkcje poznawcze. Również badanie z 2021 r. potwierdza, że seniorzy spożywający regularnie awokado osiągali lepsze wyniki w testach oceniających funkcje poznawcze.