Rodzinna kolacja: Tarta z serem pleśniowym i szpinakiem – przepis

Tarta z szpinakiem oraz serem pleśniowym to idealne danie na domową ucztę, zarówno dla rodziny jak i na spotkanie ze znajomymi. Dzięki intensywnemu smakowi, ta wegetariańska wersja „quiche” przypadnie do gustu nawet miłośnikom potraw mięsnych. Dodatkowo, zaletą tego dania jest możliwość przygotowania spodu tarty dzień wcześniej, dzięki czemu sam proces przyrządzania nadzienia nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki na tartę z serem pleśniowym oraz szpinakiem są następujące:

Kruche ciasto:


– 150 g mąki przesianej


– 75 g masła zimnego


– 1 żółtko


– 20 ml mleka lub wody zimnej


– Sól


Nadzienie:


– 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku


– 250 g serka śmietankowego do smarowania


– 100 ml śmietany


– 3 jajka


– 1 mała cebulka


– 2 ząbki czosnku


– 50 g sera pleśniowego (na przykład Gorgonzola, Roquefort)


– 50 g orzechów włoskich


– oliwa


– Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przyrządzanie tarty rozpoczynamy od ugniecenia ciasta z posiekanego zimnego masła i przesianej mąki. Następnie dodajemy do niego sól, żółtko oraz mleko. Po wymieszaniu wszystkiego zagniatamy kulę z ciasta, zawijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w okrągłej formie o średnicy około 25 cm, którą wcześniej posmarowaliśmy tłuszczem i posypaliśmy bułką tartą. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie wkładamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut, do momentu aż spód tarty stanie się złocisty.

Szpinak gotujemy w wodzie z solą przez około 7 minut, a potem odsączamy go na durszlaku. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i po chwili także drobno posiekany czosnek. Na sam koniec wrzucamy na patelnię odsączony szpinak i podsmażamy przez chwilę, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do miski dodajemy jajka, roztrzepujemy je, dolewamy śmietanę i serek, a następnie dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz drobno posiekane orzechy. Mieszankę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po połączeniu masy szpinakowej z mieszanką jajeczną, wykładamy gotowe nadzienie na podpieczony spód tarty. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut (tryb pieczenia: góra-dół).