Uroczystość Dnia Zakochanych z akcentem na zdrowie

Za niewiele czasu, będziemy celebrować wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych. Może nie wszyscy ciepło odnosimy się do obchodów importowanych z zagranicy, jednak 14 lutego stanowi doskonałą okazję na organizację romantycznego spotkania – czy to w restauracji, czy też we własnym domu. Prezentujemy kilka sugestii dotyczących produktów, które mogą znaleźć się na Waszym stole podczas tego wydarzenia – nie tylko smakują one wyśmienicie, ale przede wszystkim posiadają korzystne właściwości zdrowotne.

Czekolada to nieodzowny element Walentynek. Choć jest kaloryczna, zawiera wiele substancji korzystnych dla naszego organizmu. Znajdziemy w niej polifenole pochodzące z kakao, które mają za zadanie chronić nasze naczynia krwionośne i obniżać poziom szkodliwego cholesterolu. Co więcej, czekolada ma w sobie składniki wpływające pozytywnie na nasze samopoczucie i pomagające zwalczyć stres. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie przesadzać z ilością – spożycie całej tabliczki może bardziej zaszkodzić niż pomóc. W Dzień Zakochanych warto jednak pozwolić sobie na niewielkie, czekoladowe serce, które będzie miłym akcentem podczas kolacji.

Trudno wyobrazić sobie romantyczną randkę bez kieliszka czerwonego wina. Jest to napój, który nie tylko umożliwia nam relaks, ale również korzystnie wpływa na układ krążenia dzięki zawartości substancji o nazwie resweratrol.

Gorąca czekolada to doskonały wybór dla tych, którzy nie przepadają za winem. Podobnie jak czekolada w formie stałej, posiada pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i jest mniej kaloryczna. Dla miłośników ekscytujących smaków polecamy dodatek w postaci szczypty chili czy odrobiny cynamonu. Taka gorąca czekolada sprawdzi się idealnie podczas wspólnego oglądania ulubionego filmu.