Żywność bogata w żelazo

Zdrowa dieta powinna zawsze zawierać pokarmy bogate w żelazo, jak również inne, które ułatwiają jego wchłanianie przez organizm. Minerał ten jest niezbędny do produkcji krwi oraz dotlenienia tkanek i komórek, dlatego obecność żelaza w naszej diecie jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania ważnych dla życia narządów.

Jego brak we krwi może prowadzić do anemii. Aby uniknąć tego niedoboru żywieniowego, powinniśmy stosować zrównoważoną i zróżnicowaną dietę z dużą ilością produktów bogatych w żelazo, pamiętając, że chociaż żelazo jest bardziej obecne w produktach zwierzęcych, takich jak wołowina i drób, pochodzi ono również ze źródeł roślinnych, takich jak szpinak i pełnoziarniste produkty zbożowe.

Musimy również pamiętać, że kobiety muszą być szczególnie czujne, jeśli chodzi o żelazo w naszym organizmie, ponieważ od czasu pierwszej miesiączki potrzebujemy dodatkowej podaży żelaza. Szacuje się, że około 5 do 10 procent kobiet w wieku rozrodczym cierpi na anemię z powodu niedoboru żelaza. Dlatego oczywiste jest, że powinniśmy wiedzieć, które pokarmy są bogate w żelazo, abyśmy mogli włączyć je do naszej regularnej diety.

Główne pokarmy bogate w żelazo

  1. Drób (kurczak, indyk), wołowina i wieprzowina,
  2. Skorupiaki,
  3. Wątroba (zwłaszcza wołowa), wątróbki, nerki i krwiste kiełbasy,
  4. Żółtko,
  5. Ryby (najbardziej bogate w żelazo są sardynki, tuńczyk i morszczuk),
  6. Rośliny strączkowe, takie jak soja, ciecierzyca, soczewica i fasola,
  7. Zboża pełnoziarniste,
  8. Warzywa (zwłaszcza szpinak, boćwina, groszek, brokuły, buraki i kalafior),
  9. Owoce (winogrona i mango to owoce, w których ten minerał jest najbardziej obecny).

Wreszcie, dieta ta nie powinna być pozbawiona elementów, które poprawiają wchłanianie żelaza w organizmie, który jest znacznie większy, jeśli włączymy żywności bogatej w witaminę C (występuje w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny).

To ostatnie jest szczególnie ważne dla tych, którzy stosują dietę wegetariańską, ponieważ żelazo jest łatwiej przyswajalne przez organizm, jeśli pochodzi z produktów zwierzęcych.