Amerykański neurolog ostrzega: Trzy popularne rodzaje napojów podnoszą ryzyko choroby Alzheimera

Wybitny specjalista w dziedzinie neurologii, Robert W.B. Love, znany z aktywności w mediach społecznościowych, zwraca uwagę na trzy typy napojów, które mogą poważnie zwiększyć ryzyko zachorowania na Alzheimera. Działając na rzecz profilaktyki tej choroby, doktor Love edukuje społeczeństwo nie tylko na temat pozytywnych aspektów zdrowego stylu życia, ale również o potencjalnych zagrożeniach, jakie niesie za sobą nasza codzienna dieta.

Jednym z takich zagrożeń są napoje gazowane typu light. Zdaniem doktora Love, choć są one reklamowane jako niskokaloryczne dzięki zastosowaniu sztucznych substytutów cukru, mogą one mieć szereg negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Neurolog podkreśla, że aspartam, jeden ze stosowanych w nich słodzików, jest szkodliwy dla flory bakteryjnej jelit i wiąże się z wieloma niepożądanymi efektami ubocznymi. Badania sugerują, że konsumpcja aspartamu może prowadzić do wzrostu ryzyka cukrzycy typu 2, co z kolei przekłada się na większe ryzyko wystąpienia Alzheimera, gdyż zaburzenia glikemii są bardzo szkodliwe dla naszego mózgu.

Dr Love alarmuje również przed negatywnymi skutkami spożywania alkoholu. Jak wyjaśnia, alkohol działa destrukcyjnie nie tylko na florę jelitową, ale także na wątrobę. Co więcej, konsumpcja alkoholu wiąże się z hamowaniem aktywności kory przedczołowej – obszaru mózgu odpowiedzialnego za samokontrolę, co może prowadzić do „rozwiązania języka”. Neurolog podkreśla, że każda przerwa w działaniu pewnej części mózgu zwiększa ryzyko alzheimera. Alkohol ma również negatywny wpływ na jakość snu, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Trzecim z napojów, na które ostrzega doktor Love są napoje energetyczne. Zgodnie z jego uwagami, problem z nimi jest podobny jak w przypadku napojów typu light – zawierają one szkodliwy aspartam. Jeśli jednak nie zawierają aspartamu, to zazwyczaj są bogate w cukier, który spożywany w nadmiarze również jest szkodliwy dla mózgu i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera.