Kusząca sałatka z błyskotliwym akcentem smaku: wątróbka w orzeszkach i likierze

Pragniemy przedstawić Państwu inspirujący przepis na wyjątkową sałatkę, którego autorką jest Agnieszka Żelazko. To wykwintna kompozycja smaków, którą cechuje subtelność wątróbki o intensywnym aromacie orzechów, skomponowanej ze słodko-gorzkim akcentem likieru. Całość uzupełniają pomarańcze, borówki amerykańskie, niewielka ilość śliwek oraz awokado. Smak tej sałatki jest absolutnie warty odkrycia!

Marynowana wątróbka wymaga następujących składników:
20 dekagramów surowej wątróbki drobiowej,
Garść niesolonych orzeszków ziemnych,
25 mililitrów dowolnego likieru o smaku orzechowym,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki wody,
Pół łyżeczki słodkiej papryki,
Szczypta pieprzu.

Dodatkowe składniki to:
100 gramów zaś mieszanej sałaty,
1 dojrzała pomarańcza,
Garść borówek amerykańskich,
2 śliwki (można je pominąć),
1/2 soczystego awokado,
Łyżka świeżo posiekanej kolendry,
1 łyżka miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
Pieprz i sól wedle uznania.

Przygotowanie:
Zmiksuj na gładko orzeszki ziemne, likier, wodę, oliwę oraz przyprawy. Należy pamiętać o braku dodatku soli do marynaty – sprawiłaby ona, że wątróbka stanie się twarda. Wątróbkę należy natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny (choć im dłużej tym lepiej). Po wyjęciu z lodówki, należy dokładnie oczyścić wątróbkę z marynaty. Następnie usmaż ją na oleju lub oliwie przez około 5-7 minut, tak aby w środku pozostała miękka i różowa. Pod koniec smażenia (ok. 5 minuty) należy dodać pozostałą marynatę, aby zgęstniała na patelni razem z wątróbką.

W misce umieść sałatę. Dodaj kawałki pomarańczy, pokrojone awokado i śliwki oraz borówki. Ułóż kawałki wątróbki, a następnie przygotuj sos. Zmiksuj miód, sok z cytryny i niewielką ilość awokado, a następnie polej sałatkę.