Smak lata: odkrywamy tajniki przygotowania domowej mrożonej kawy

Kiedy temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, nic nie sprawia większej przyjemności niż orzeźwiająca mrożona kawa. Dla każdego kawosza to idealne ukojenie upału, a dzięki różnym odmianom tego napoju, ma ona szansę zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Mrożona kawa to nie tylko świetny sposób na schłodzenie w upalne dni, ale także doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkich deserów. Co więcej, przygotowanie tego kofeinowego orzeźwienia w domu, pozwala nam uniknąć nadmiernych wydatków w kawiarniach czy zakupu przesłodzonych gotowców z supermarketów.

Wszystko zaczyna się od aromatycznego espresso! To podstawa każdej mrożonej kawy i do jego przygotowania niezbędne są dobrze zmielone ziarna najlepszej jakości. Wybierając ekspres do kawy, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów: wbudowany młynek do ziaren z regulacją grubości mielenia, możliwość regulacji temperatury wody oraz system preinfuzji. Ten ostatni szczególnie istotny jest dla osiągnięcia pełnego smaku kawy. Ekspres powinien pracować także pod ciśnieniem wynoszącym co najmniej 15 barów. Doskonałym przykładem takiego urządzenia są ekspresy marki Breville z serii Barista i Prima Latte.

Porady ekspertów od kawy, czyli baristów, mogą być niezwykle pomocne w domowym przygotowaniu mrożonej kawy. Pierwszy krok to wybór odpowiednich, wysokich szklanek do koktajli i umieszczenie ich w zamrażalniku. Następnie należy zaparzyć odpowiednią ilość espresso – na jedną porcję mrożonej kawy potrzeba około 50 ml espresso, najlepiej przygotowanego ze świeżej, 100% Arabiki. Ważne są też dodatki – blender lub shaker, kostki lodu i syrop do smaku. Ale uważaj – zbyt duża ilość lodu może spowodować, że napój stanie się bezsmakowy.

Istnieje wiele odmian mrożonej kawy, a oto kilka propozycji: Kawa Frappé (2 espresso, 2/3 kostki lodu, 2 gałki lodów waniliowych), Musująca Kawa Malinowa (3 kostki lodu, 20 ml syropu malinowego, lemoniada do połowy szklanki i espresso) oraz Karmeleon (3 kostki lodu, 20 ml syropu karmelowego, lemoniada do połowy szklanki i espresso).