Wytworny krem z grzybów z dodatkiem rukoli i parmezanu według Agnieszki Żelazko

Pyszna i aromatyczna zupa krem z grzybów, na bazie białych warzyw takich jak ziemniaki, seler, pietruszka i por, to idealne danie na chłodniejsze dni. Tę gęstą i satysfakcjonującą potrawę można podawać ze świeżo siekaną rukolą i parmezanem, a także z grzankami, łazankami czy tradycyjnymi pierogami lub uszkami. Przepis, który otrzymaliśmy od Agnieszki Żelazko, bez wątpienia doskonale sprawdzi się również w twojej kuchni!

Składniki:

Od 50 do 60 gram suszonych grzybów,
Trzy lub cztery ziemniaki,
Jeden seler,
Jeden por,
Dwie pietruszki,
Jedna łyżka masła,
1,5 litra bulionu warzywnego,
Sól i pieprz według uznania,
Parmezan do dekoracji,
Rukola do dekoracji.

Przygotowanie kremu z grzybów:

Grzyby należy namoczyć przez noc, a następnie dokładnie odcedzić. Następnie do garnka należy wlać bulion oraz wodę, w której moczyły się grzyby. Do tej mieszanki dodajemy grzyby, masło oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Całość gotujemy przez około 40 do 50 minut, aż warzywa zmiękną, a ziemniaki zaczną się rozpadać. Po ugotowaniu należy danie ostudzić, a następnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy krem podajemy posypany startym parmezanem i drobno posiekaną rukolą.