Powidła śliwkowe: Nieoceniony składnik w jesiennych deserach

Śliwki są owocami, które kojarzą się nierozerwalnie z jesienną porą. Charakteryzują się soczystością oraz unikalnym połączeniem smaku słodkiego i kwaśnego. Choć ich dostępność ogranicza się głównie do sezonu jesiennego, to istnieje sposób, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok – powidła śliwkowe. Ale jak użyć je w przyszykowaniu musów czy ciast?

Dołączając do grona najpopularniejszych deserów z powidłami, takich jak piernik czy pleśniak, czekoladowe ciasto z powidłami może okazać się prawdziwym hitem na stole. Wielbiciele połączenia czekolady ze smakiem śliwek znajdą w nim nie lada gratkę. Przygotowanie tego deseru rozpoczyna się od upieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego. Po przesianiu 200 gramów mąki, należy dodać do niej łyżeczkę sody oczyszczonej i 30 gramów kakao. Następnie, trzy jajka utrzeć z 100 gramami cukru, aż zmienią kolor na jaśniejszy. W międzyczasie warto rozpuścić pół kostki masła i dodać do niej równą ilość mleka. Po ostudzeniu, dodajemy masło do jajek i delikatnie mieszamy, pamiętając o tym, aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Po dodaniu suchych składników do ciasta, pieczemy je w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Gdy ciasto ostygnie, przekroimy je na dwie części i posmarujemy powidłami śliwkowymi, a na koniec polewamy czekoladową polewą na bazie czekolady i śmietanki.

Drugi deser, który zyska wyjątkowy smak dzięki dodatkowi powideł, to mus czekoladowy. Przygotowanie zaczyna się od rozpuszczenia dwóch tabliczek czekolady w garnku, do którego dodajemy odrobinę wody i szczyptę cynamonu. Po zdjęciu z ognia dodajemy 70 gramów masła i intensywnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno cztery żółtka i dwie łyżki powideł śliwkowych. Ubijamy białka z solą na gęstą pianę, do której dodajemy cukier – około 4 łyżki. Po połączeniu piany z masą czekoladową, przelewamy mus do filiżanek i wkładamy do lodówki na całą noc. Po upływie tego czasu, nasz pyszny deser jest gotowy do podania.