W sezonie jesienno-zimowym wielu Polaków ceni sobie domowe przetwory, które są idealnym uzupełnieniem zimowych posiłków. Dziś chcielibyśmy zaprezentować jeden z ulubionych przepisów naszych czytelników – pani Kazimiery, która regularnie dostarcza nam swoje sprawdzone propozycje kulinarnych kreacji.
Potrzebne składniki na tę sałatkę to 4 kg ogórków, 4 czerwone papryki, 1 duży seler, 1/2kg cebuli, 1 szklanka soli oraz 2 łyżki ziarenek gorczycy. Wszystko to powinno starczyć na wypełnienie 4-5 małych słoików o pojemności około 350 mililitrów każdy.
Zalewa składa się z 6 szklanek wody, 3 szklanek cukru oraz 3 szklanek octu winnego. Najpierw przygotowujemy warzywa: cebulę obieramy i kroimy w talarki, ogórki myjemy i kroimy w słupki nie obierając ze skórki. Następnie oczyszczamy papryki z szypułek i nasion, opłukujemy i kroimy w słupki. Podobnie postępujemy z selerem. Po pokrojeniu, wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce, zasypujemy szklanką soli i zalewamy 9 szklankami zimnej wody. Miskę zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie sałatkę dokładnie odcedzamy i układamy w wyparzonych słoiczkach, do każdego dodając kilka ziaren gorczycy. Na koniec przygotowujemy zalewę: w garnku mieszamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewą napełniamy słoiczki, dokładnie je zakręcamy i umieszczamy w garnku z ciepłą wodą, która powinna sięgać 3/4 wysokości słoiczków. Po zagotowaniu, pasteryzujemy słoiczki przez 15 minut.