Najnowsza ekspertyza Europejskiego Urzędu do spraw Żywności (EFSA) dostarcza odpowiedzi na pytanie, które zapewne nurtuje wielu miłośników kawy. Otóż, zgodnie z jej wynikami, konsumpcja trzech filiżanek kawy dziennie nie powinna stanowić zagrożenia dla zdrowia większości dorosłych osób.
Szereg przeprowadzonych badań dowodzi, że codzienne spożywanie do 400 mg kofeiny, co odpowiada mniej więcej trzem filiżankom mocnej kawy, jest bezpieczne dla naszego organizmu. Niemniej jednak, w przypadku niektórych grup osób, ta ilość powinna być ograniczona. Na przykład, przyszłe matki powinny zredukować swój dzienne spożycie tego napoju, a dawka kofeiny nie powinna przekraczać 200 mg, co odpowiada około dwóm filiżankom słabej kawy. Wszystko dlatego, że nadmierne picie kawy przez kobiety w ciąży może prowadzić do problemów zdrowotnych u ich nienarodzonych dzieci, takich jak niska waga przy urodzeniu czy opóźnienie terminu porodu. Również osoby cierpiące na nadciśnienie powinny zachować szczególną ostrożność przy piciu kawy.
Nie bez znaczenia jest także fakt, że eksperci z EFSA zdementowali popularną tezę, iż spożywanie kofeiny może prowadzić do negatywnych reakcji ze składnikami napojów energetycznych, takich jak tauryna, a także z alkoholem.
A więc, co sądzisz o tym, aby rozpocząć dzień od filiżanki aromatycznej kawy lub napić się jej podczas drugiego śniadania? Wydaje się, że za umiarkowanym spożyciem tego napoju przemawiają solidne argumenty naukowe.