Podgrzewające napoje na chłodne dni – jak przygotować idealny napar

Za oknem panują niskie temperatury, a pogoda nie sprzyja. Wszyscy poszukujemy czegoś, co pomoże nam zaznać ciepła. W takich okolicznościach doskonale sprawdzą się gorące napoje, które przekazują ciepło naszemu ciału i poprawiają samopoczucie. Przedstawiam propozycje na podgrzewające napoje.

Napój na przeziębienie

Przeziębienie to ogólna nazwa dla grupy chorób powodowanych przez różne wirusy. Często spotykane symptomy przeziębienia obejmują: katar, kaszel, ból gardła, chrypkę, osłabienie, ogólne rozbicie, ból głowy i senność. Ze względu na różnorodność wirusów oraz indywidualną odporność każdej osoby, objawy przeziębienia mogą mieć różną kombinację.

Napoje na przeziębienie to domowe metody leczenia mające na celu wsparcie układu odpornościowego, szczególnie na początku infekcji. Ich działanie przeciwzapalne, wynikające z obecności olejków eterycznych i kwasów organicznych, jest korzystne w przypadku bólu gardła i stanów zapalnych układu oddechowego. Napoje przygotowane są zazwyczaj z ziół, liści i kwiatów. Stosuje się najczęściej jedną łyżkę stołową drobno posiekanego suszu ziołowego (którego masa wynosi 5–8 g) na szklankę wody (200–250 ml).

Rośliny wykorzystywane do tworzenia napojów, takie jak liść prawoślazu lekarskiego, kwiaty rumianku czy bzu czarnego, zawierają składniki wrażliwe na wysokie temperatury. Dlatego przy przygotowywaniu napoju, gotującą, ale nie wrzącą wodę powinno się przelać przez zioła, aby zachować ich zdrowotne właściwości.