Pyszny krem grzybowy posypany rukolą i parmezanem

Podstawą wyjątkowo smacznego kremu grzybowego jest połączenie zmiksowanych białych warzyw, do których należą ziemniaki, seler, pietruszka oraz por. Krem ten doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie z dodatkiem drobno posiekanej rukoli i parmezanu, jednak nie mniej apetyczny będzie także podany z dodatkami takimi jak grzanki, łazanki czy tradycyjne polskie pierogi i uszka. Gwarantujemy, że jego zastosowanie przyniesie same pozytywne efekty w Państwa kuchni!

Składniki potrzebne do przygotowania tego dania to 50-60 g suszonych grzybów, 3-4 ziemniaki, 1 seler, 1 por, a także 2 pietruszki. Niezbędna będzie również 1 łyżka masła oraz 1,5 l bulionu warzywnego. Aby nadać potrawie odpowiedniego smaku, należy zastosować sól i pieprz według uznania. Jako dodatek serwując danie, proponujemy parmezan oraz świeżą rukolę.

Aby przygotować krem grzybowy, należy najpierw namoczyć grzyby na noc, a następnie je odcedzić. Następnie do garnka należy wlać bulion oraz wodę, w której moczyły się grzyby. Do wrzątku dodajemy grzyby, masło oraz obrane i pokrojone warzywa. Całość gotujemy około 40-50 minut, aż warzywa zmiękną i ziemniaki zaczną się rozpadać. Po wystudzeniu zupę należy zmiksować na gładko. Na końcu doprawiamy danie solą i pieprzem i podajemy posypane startym parmezanem oraz drobno posiekaną świeżą rukolą.