Sprawdzony przepis na zdrową zapiekankę z cukinii i ziemniaków

Jeśli lubicie szybkie i zdrowe dania, to ten przepis jest dla Was. Zapiekanka z cukinii i młodych ziemniaków to doskonała propozycja na obiad. Co ważne w tym przepisie, nie musisz nic wcześniej gotować czy podsmażać. Wszystko przygotowujesz surowe, a potem pieczesz w piekarniku. Z tego wynika, że jest to danie nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Składniki do przygotowania tej zapiekanki to trzy cukinie średniej wielkości, cztery do pięciu ziemniaków, jedna do dwóch cebul, trzy jajka, dwieście gramów żółtego sera (np. Gouda albo Cheddar), pół szklanki bułki tartej, mały pęczek koperku, ćwierć szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i jeden do dwóch ząbków czosnku. Do przyprawienia dania użyjcie soli, pieprzu oraz dowolnych ziół takich jak majeranek, oregano czy tymianek.

Do przygotowania zapiekanki cukinię myjemy i ścieramy na tarce z średnimi oczkami, nie obierając jej ze skórki. Ziemniaki natomiast obieramy i również ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Wszystkie starte składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy do nich przyprawy, drobno posiekany koperek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Następnie dodajemy do miski trzy całe jajka i ćwierć szklanki oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy pół szklanki bułki tartej oraz dwieście gramów startego sera żółtego i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia (najlepiej metalową lub ceramiczną) smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej naszą masę. Możemy na wierzchu posypać jeszcze trochę tartym serem żółtym.

Gotową formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, ustawiając go na opcję pieczenia góra/dół. Umieszczamy formę na środkowej półce i pieczemy zapiekankę przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy dać jej chwilę, by nieco ostygła i voila! Wasz pyszny obiad jest gotowy!